sobota, 24 stycznia 2015

EduBAZAR i Slow Food w Kromnowie

Kto mnie zna, ten wie - jedzenie to temat, o którym mogę rozmawiać godzinami. Kiedy byłam małą dziewczynką nie znosiłam siedzenia w kuchni. Namiętnie rysowałam szlaczki w zeszytach, odrabiałam lekcje, czytałam książki. Wszystko po to, żeby mama nie kazała mi niczego przygotować do obiadu. Nauka zawsze była świetną wymówką. W końcu, która mama zagoni dziecko do garnków, kiedy to z pasją oddaje się nauce. 

Kiedy to się zmieniło nie pamiętam... Zapewne zaczęło się wtedy, kiedy nie miał mnie kto już wyręczyć. Na dobre jednak wtedy, kiedy uwierzyłam, że to, co jem może pomóc mi uniknąć skalpela. I czy ktoś wierzy czy nie - raz uniknęłam. Drugi raz, z inną przyadłością nie udało się, 

ale zapewne tylko przez brak wiedzy. Po przejściach wzięłam jedzenie... w swoje ręce. Podobno jestem "jedzeniową terrorystką", ale to wszystko na zdrowie moim najbliższym :) Ja czuję się coraz lepiej i mam coraz więcej energii, aby odkrywać nowe smaki!

Ten nieco przydługi wstęp miał Wam, Drodzy Czytelnicy, uświadomić, jak bardzo cieszę się 
z imprezy, która niebawem odbędzie się w Artystycznej Galerii Izerskiej w Kromnowie. 

21 lutego od godz. 11 do 18 serdecznie zapraszam na
III EduBAZAR 
organizowany przez Slow Food Dolny Śląsk

EduBAZAR to przestrzeń, w której uczymy się, biesiadujemy, tworzymy i sprzedajemy. 


Edukatorami, Wystawcami i Biesiadnikami będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. Posmakujecie tu produktów lokalnych, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych. EduBAZAR odbędzie się w grupie wielu Mecenasów kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU realizowanego przez Slow Food Dolny Śląsk 
w przedszkolach, szkołach, bibliotekach, klubach i miejscach nieformalnych. Zapraszamy 
do wspólnego stołu na biesiadę - podamy przepyszną ZUPĘ ugotowaną na dolnośląskich warzywach. Będą też inne przysmaki! Prócz jedzenia zapraszamy do zakupów - nie tylko najlepszej lokalnej żywności, ale także rzemiosła i rękodzieła kulinarnego, tj. związanego z jedzeniem - od naczyń, poprzez narzędzia, aż po tkaniny.


Szczegółowy PROGRAM przedstawia się bardzo ciekawie:

WARSZTATY:

wpisowe: 20zł/dorosły lub 10zł/dziecko czyli do 18r.ż./za jeden warsztat

- uczestnicy: każdy, kto chce, dzieci lub dorośli, wiek wskazany powyżej 6r.ż., jeśli <6r.ż.,
to z rodzicem towarzyszącym (wtedy rodzic bezpłatnie)

- zapisy i przedpłaty do 17 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com

- prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk

Początek warsztatu - rozmowa o Slow Food - o filozofii, idei, lokalnym convivium i o wszystkim innym, o co spytacie

14.30-15.30 WARSZTAT ŚNIADANIOWY - jak przygotować zdrowe śniadanie bez białego cukru (ale też na słodko)

15.45-16.45 WARSZTAT OBIADOWY - jak przygotować tradycyjne dania ze zdrowych składników (w tym z różnych rodzajów mąki, m.in. żołędziowej!)

17.00-18.00 WARSZTAT KOLACYJNY - jak zrobić dobry, domowy ser i z czym go podać (w tym z olejami TNZ, czyli tłoczonymi na zimno)

WYKŁADY:

- wstęp: otwarty, bezpłatny
- uczestnicy: każdy, kto chce, dzieci lub dorośli
- zapisy: niepotrzebne, chyba że późno przyjdziesz i się nie zmieścisz:)
- prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk

12.00 - SER - ile sera w serze i dlaczego warto jeść lokalnie

13.00 - OWOC - co rośnie lokalnie i jak smakuje

14.00 - WARZYWO - jakie znaczenie ma uprawa bez pestycydów

15.00 - MIÓD - jakie są jego rodzaje i dlaczego warto je jeść

16.00 - MĄKA - dlaczego dodaje się do niej szkodliwe substancje

17.00 - OLEJ - po co oliwimy nasz organizm

Godz. 18 - BIESIADA
............................................................................................
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food. Lokalne convivium reaktywowało się w październiku 2014 r.: slowfooddolnyslask.org facebook.com/ slowfooddolnyslask
Zainteresowanych członkostwem w Slow Food i dołączeniem do III eduBAZARU prosimy o kontakt na e-mail: slowfooddolnyslask(@)gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz